Az 1. számú munkacsomag (WP1) a projekt első célkitűzésének megfelelően az agroerdészeti rendszerek európai elterjedést vizsgálja, az EU felszínborítottságra és területhasználatra vonatkozó osztályozási rendszere szerint.

A munkacsomag eredményeit négy jelentés foglalja össze:

  1. Az 1. projekt-mérföldkőhöz tartozó jelentésben az európai agroerdészeti rendszerek előzetes osztályozása és mennyiségi becslése szerepel. Ezek az információk szakirodalmi adatok feldolgozásán alapulnak. (a jelentés itt érhető el).
  2. Az 1.1. számú projektjelentés olyan sikeres mediterrán agroerdészeti gyakorlatokat mutat be, melyek referenciaként szolgálhatnak más európai rendszerek létesítéséhez. (a jelentés itt tölthető le).
  3. Az 1.2. számú projektjelentés az EU27 jelenlegi agroerdészeti gyakorlatát mutatja be. A dokumentum a LUCAS program adatainak feldolgozása alapján készített térképeket tartalmaz. A térképeken feltüntetett rendszertípusok az AGFORWARD projektben szereplő alaptípusoknak felelnek meg. a jelentés elérhető itt
  4. Az 1.3. számú projektjelentés az agroerdészet európai környezetvédelmi és öko-szociológiai keretrendszerét mutatja be. a jelentés elérhető itt