agforward WP5

 

Az 5. munkacsoport az állattenyésztésben alkalmazható agroerdészeti rendszerekre fókuszál, az alábbi három szektorban: i) szárnyas, ii) kérődzők and iii) sertés tenyésztés. A munkacsoport feladata olyan innovációk tesztelése, melyekkel a gazdálkodói gyakorlat szűk keresztmetszeteit célozzák, a termékminőség, a jövedelmezőség, és a környezetgazdálkodás  egyidejű javításával.

Konkrét célkitűzések:

  1. A legjobb gyakorlatokat bemutató rendszerek azonosítása, a fő kihívások és a lehetséges innovációk meghatározása a szárnyas, kérődző, és sertés tenyésztést magába foglaló agroerdészeti rendszerekben, egy Részvételen alapuló Kutatási és Fejlesztési Hálózat (PRDN) keretében.(Az állattartással kombinált agroerdészettel foglalkozó csoportok bemutatása itt olvasható)

  2. A fő bemeneti és kimeneti paraméterek, valamint az ökoszisztéma szolgáltatások leírása és magyarázata az egyes országok releváns rendszereire vonatkozóan (együttműködve a 6. munkacsoporttal). (A jelentés itt olvasható)

  3. A Részvételen alapuló Kutatási és Fejlesztési Hálózat keretében a fő innovációk ill. módszertani fejlesztések közös meghatározása az agroerdészet szélesebb körű alkalmazása érdekében.(A jelentés itt olvasható)

  4. Vizsgálati protokoll kidolgozása a javasolt innovációk kísérleti rendszerekben és működő gazdálkodási rendszerekben történő tesztelése és továbbfejlesztése, majd a kapott eredmények elemzése és értelmezése, a Részvételen alapuló Kutatási és Fejlesztési Hálózat bevonásával. (A jelentés itt olvasható)  A final deliverable describing the lessons learnt across the PDRN is available here.

  5. Gazdálkodóknak szóló irányelvek kidolgozása  - a 9. munkacsoporttal együttműködésben -, arra vonatkozóan, hogyan alakíthatnak ki gazdaságosan működő agrárerdészeti gyakorlatot állattenyésztési rendszerekben.  (See report with innovation leaflets here)