Az AGFORWARD projekt hármas számú célkitűzése innovatív és megfelelően adaptált agroerdészeti gyakorlatok elemzését és továbbfejlesztését tartalmazza. Cél a gazdálkodói hálózat és a jelenlegi kutatások által azonosított agroerdészet innovációk potenciális hatásának demonstrálása.

Az agroerdészeti rendszerek megkülönböztető tulajdonsága, hogy a fás és a szántóföldi hasznonnövény vegetáció, valamint a tenyésztett állatok rendkívül sokféleképpen kombinálhatók. Ebből következik, hogy kizárólag kísérletekkel e rendszerek vizsgálata egy négyéves projekt keretében nem végezhető el. Emiatt az agroerdészeti rendszerek alkalmazásának hosszútávú hatásai ill. azok értékelése modellek segítségével végezhető el a leghatékonyabban.

A 7. munkacsoport különböző agroerdészeti beavatkozások táj-szintű hatását értékeli az egyes mintaterületeken.

A tervezett projekteredmények:

  • Az európai agroerdészeti rendszerek összteljesítményét biodiverzitás, ökoszisztéma szolgáltatások, és jövedelmezőség szempontjából összefoglaló szintetizáló jelentés (a jelentés itt érhető el)
  • A spatial characterisation of some sample landscapes (report now available).
  • Négy újszerű agroerdészeti gyakorlat ökoszisztéma szolgáltatásait és jövedelmezőségét elemző  jelentés (report now available).
  • Az agroerdészet jelenlétének jövedelmezőség,  biodiverzitás, és ökoszisztéma szolgáltatások szempontjából táj-szinten elemzett potenciális hatásairól szóló jelentés. (report now available)
  • A report comprising papers (and maps where appropriate) illustrating the consequences of the wider uptake of agroforestry by farmers in terms of profitability and ecosystem services (report now available)

 

A 7. munkacsoport különböző agroerdészeti beavatkozások táj-szintű hatását értékeli az egyes mintaterületeken.