agforward WP2

 

A 2. munkacsomag jelentős természeti és kulturális értékekkel bíró, működő agroerdészeti rendszerek rugalmasságának javítását célozza. Ilyen rendszerek tipikusan a féltermészetes jellegű szántó-erdő-legelő rendszerek, melyekben szántóföldi növénytermesztés és/vagy legeltetés egyaránt megvalósul. Jellegzetes példái a spanyolországi Dehesa és a portugál Montado, a szardíniai legeltetett tölgyesek és a görögországi nagypikkelyű tölgy ligetek. Észak- és kelet európai példák az Egyesült Királyságban található ligetek, a németországi, skandináv, romániai,  és magyarpországi (dunántúli térség) fás legelői. 

Konkrét célkitűzések:

 

  1. A legjobb gyakorlatokat bemutató rendszerek azonosítása, a fő kihívások és a lehetséges innovációk meghatározása egy Részvételen alapuló Kutatási és Fejlesztési Hálózat (PRDN) keretében. Ez a hálózat 10 csoportot foglal magába, melyek Európa főbb klimatikus régiót képviselik, és tagjaik tevékenységükkel kapcsolódnak HNCV rendszerekhez (pl. legelőerdőkhöz, részben nyitott legelőkhöz, fás legelőkhöz, pagonyokhoz). (A HNCV agroerdészeti csoportokról itt található bővebb információ)
  2. A fő bemeneti és kimeneti paraméterek, valamint az ökoszisztéma folyamatok leírása és magyarázata a kiválasztott HNCV rendszerekre vonatkozóan (együttműködve a WP6 és WP7 munkacsoportokkal) (A jelentés itt olvasható)
  3. A Részvételen alapuló Kutatási és Fejlesztési Hálózat keretében a fő innovációk ill. módszertani fejlesztések közös meghatározása az európai HNCV rendszerek rugalmasságának javítása és ökoszisztéma szolgáltatásainak fejlesztése érdekében.(A jelentés itt olvasható)
  4. Vizsgálati protokoll kidolgozása (itt elérhető) a javasolt innovációk kísérleti ill. működő gazdálkodási rendszerekben történő tesztelése és továbbfejlesztése, majd a kapott eredmények elemzése és értelmezése, a Részvételen alapuló Kutatási és Fejlesztési Hálózat bevonásával. (See report here) A final deliverable describing the lessons learnt across the PDRN and a report describing some of the dissemination activity is available here.
  5. Javaslatok megfogalmazása arra vonatkozóan, hogy hogyan járulhatnak hozzá a gazdálkodók és a döntéshozók az európai extenzív agroerdészeti rendszerek rugalmasságának (alkalmazkodó képességének) javításához. (see report with innovation leaflets here).